2. 9. 2013.

Daću sve od sebe da Srbija pobedi!



Devetnaestogodišnja Aleksandra Doknić predstavljaće Srbiju na Izboru za mis sveta čije će finale biti održano 28. septembra u Džakarti, Indonezija. 

 Photo by Stefan Laković

Aleksandra Doknić, 19 godina, student ekonomije, rođena Požarevljanka sa ponosom ističe da je srećna što će Srbiju predstavljati na svetskom izboru u Indoneziji. Aleksandra putuje u 3 ujutru i tamo ostaje do 29. septembra. Finalno veče je 28. septembra. Pripremajući se marljivo, svakodnevno vodeći računa o fizičkom izgledu napornim treninzima, tretmanima u Celulit salonima ali i na intezivnom učenju  engleskog jezika, PR prezentaciji zemlje, humanitarnom radu,  talenat šou, probama garderobe, pripremi poklona za humanitarno veče, snimanje video materijala svoje zemlje, Beograda i rodnog grada. „Osećam se ushićeno, po malo umorno pred put u Indoneziju i izbor  ali i srećno jer je Indonezija zemlja o kojoj sam oduvek maštala a sada mi se pruža prilika da je i posetim. Zajedno sa timom Miss Yu kompanije, radila sam naporno skoro svaki dan. Predah sam pravila samo vikendom kada sam odlazila u svoj rodni grad Požarevac kako bih provodila vreme sa svojom porodicom i prijateljima koji mi i te kako već nedostaju.“



 Photo by Stefan Laković
 
Pripreme su podrazumevale probu garderobe, odabir nacionalnog folklora, snimanje video - klipa za veb sajt prezentaciju “Miss World”, odabir i rad na poklonu namenjenom aukciji u humanitarne svrhe (skica moderne devojke inspirisane Milenom Pavlović Barili), vežbanje plesa kao svog talenta, vežbanje engleskog jezika kroz šalu u kompaniji kao i sa prijateljima.
U kratkom video predstavljanju, Aleksandra se trudila da predstavi na najbolji mogući način svoju zemlju, Beograd a sa posebnim emocijama svoj rodni grad Požarevac. 

-Aleksandra kakav je osecaj pred put u Bali? 

Osećam se srećno i ushićeno, sa određenom dozom treme a malo i umorno usled napornih i svakodnevnih priprema za izbor „Miss World“ kako bih svoju zemlju predstavila na najbolji mogući način. Umor koji osećam je zanemarljiv naspram osećaja uzbuđenja, sreće i radoznalosti kako izgleda Indonezija, kakvi su ljudi, kultura. Vrlo sam znatiželjna jer volim da upoznajem kulture drugih ljudi, običaje, verovanja...sve ono što čini kulturu jednog naroda. 

 Photo by Stefan Laković

- Ko ti je pomogao u pripremama? 

Oko priprema mi je pomogao najviše stručni tim „Miss Yu“ kompanije kojima sam neizmerno zahvalna jer bez priprema otišla bih nepripremljena, sa manje pouzdanja. Ne bih imala oslonac koji je i te kako bitan posebno pred sam put kada je svaka Miss Srbije uzbuđena i misli samo o tome kako će se snaći i da li će sve biti u redu kad se pojavi na samom izboru koji je i te kako gledan i propraćen.

- Kažeš da su pripreme bile naporne, jesi li otišla negde na letovanje ili je tim bio toliko strog pa si bila samo na relaciji Beograd - Požarevac?

(Smeh) Tim „Miss Yu“ kompanije nije toliko strog. Možda sam čak i ja sama preterivala u pripremama i dolazila čak i češće nego što su oni to od mene tražili. Nisam razmišljala o letovanju ali su me oni bukvalno nagovorili da odem bar na nedelju dana kako bih se osvežila i napunila baterije za predstojeće obaveze.

- Pored porodice i prijatelja, ko će ti najviše nedostajati na Baliju?

Moj konj definitivno. Svi imaju psa ili mačku kao omiljenu životinju a ja obozavam mog konja.   Prijatelji se šale na moj račun po pitanju toga jer često posećujem ergelu „Ljubičevo“ gde se moj konj Cezar nalazi, pa njima moram da pomerim viđanje. Cezara hranim i brinem o njemu kad god mogu. Taj deo mog života mi je i najteže pao jer sam veći deo svog vremena provodila u Beogradu a ne u Požarevcu. Roditelji i prijatelji su mi obećali da će brinuti o njemu dok mene nema i hvala im na tome puno! Mirna sam bila po pitanju toga, tako da su mi pripreme lakše pale.

Photo by Stefan Laković 

- Da li te je savetovala prethodna Miss Srbije, Bojana Lečić?

Jeste. Bila mi je velika podrška u svemu ovome. Ona ima jako puno obaveza posebno oko studiranja tako da smo se zapravo često čule preko skajpa. Naravno tu je i Viber, Whats App... Tehnologija je čudo. Zahvaljujem joj se ovom prilikom na svemu!!! Moram da spomenem Lidiju Kocić, bivšu Miss Srbije za Miss Universe, koja je često dolazila u kompaniju kako bi mi pomogala. Vežbale smo engleski, pričale i šalile se kako bih se opustila i bila sigurnija u svoje znanje. Simulirale smo izbor: ja sam bila Miss Srbije dok je ona bila strogi član žirija. Uz smeh i opuštenu atmosferu se najbolje uči. Hvala Liki!
Ovom prilikom bih želela posebno da se zahvalim Vesni koja je uvek bila tu za mene, podržavala me u svemu, kritikovala ali i pohvaljivala. Vesna hvala Vam puno!
Zahvalila bih se i ACAI proizvodima koji su mi pomogli da pojačam imunitet jer su pripreme naporne i treba izdržati sve obaveze u Indoneziji.

- Pripreme su zahtevale da osmisliš i poklon za aukciju čiji novac od poklona ide u humanitarne svrhe. Za šta si se odlučila i zašto?

Jedan od mojih hobija je i crtanje devojaka sa posebnom pažnjom na ono što devojke nose, odevne predmete. Želela sam da poklonim svoj crtež – moju zamisao moderne devojke u haljini. Kako ne bi bio običan, dodala sam materijal na donjem delu haljine, pojačala osnovne crte crteža (naglasila usne, haljinu). Inspirisala me je Milena Pavlović Barili, slikarka koja je dobro poznata na našem podneblju, ali znatno manje u Indoneziji. Zbog toga ću devojkama na izboru ali i ostalima rado pričati o slikarki Milena, čija venčanica sa naslovne strane prvog broja čuvenog modnog časopisa Voga, me je inspirisala. Najviše ću pričati o svojoj zemlji, glavnom gradu Beogradu i rodnom Požarevcu. Danonoćno ako je potrebno, samo da što više zapamte! (smeh)

- Pored crteža, spremila si i ples. Koji si ples odabrala i zašto?

Odabrala sam mambu jer sam temperamentna i najviše odgovara mom karakteru. Pored modernog plesa, pokazaću im i naš folklor. Igraću kolo „Čačak“ u nacionalnoj nošnji. Oduševljavaju me reakcije stranaca kada vide naš folklor i nošnju. Mnogi hvale naše brze i teške korake. 

- Zvanični dizajner Miss Srbije je Marija Šabić. Otkrij nam kakve haljine ćeš nositi na izboru.

Na mom zvaničnom facebook profilu Miss Serbia for Miss World nalaze se skice moje dve haljine – zlatne i bež. Prelepe su. Oduševila sam se kada sam videla skice. Možete onda da zamislite moj izraz lica kada sam ih probala. (smeh) 

- Kada si već spomenula facebook, videli smo da „Miss Yu“ kompanija traži lajkovanje tvoje strane. Zašto je to bitno, pojasni nam.

Izbor „Miss World“ je postao jako zahtevan i boduje svaku našu aktivnost. Potrebno je da pored toga što se inače bavim raznim aktivnostima, izveštavam o svemu fotografijama kroz svoju facebook stranu koja je povezana sa zvaničnim sajtom Izbora za mis sveta. Boduju nam sve što uradimo na našoj strani. Često mi slike, posebno humanitarnih aktivnosti, lajkuje novinar „Miss World“-a i komentariše - želi mi sreću i prijatan boravak u Indoneziji. Fotografije ne bi bile tako dobre da nisam imala tako dobre dizajnere i fotografe.
Volim da se bavim humanitarnim radom. Podržala sam akciju Zavoda za transfuziju krvi i dobrodovljno dala krv, učestvovala u humanitarnoj reviji pod pokroviteljstvom Wiener Stadtische osiguranja, austrijske ambasade i privrede. Nakon uspešne humanitarne revije, pored novca koji smo obezbedili organizatori revije i ja, zajedno smo farbali ogradu i zidove Centra za zaštitu dece i omladine Beograda.
Zajedno sa promoterima Udruženja protiv dijabetesa iz Novog Sada, promovisala sam važnost kontrole procenta šećera u krvi. Promocija je održana na Štrandu, poznatom kupalištu Novog Sada.
Posetila sam, takođe, decu sa autizmom i drugim teškoćama u razvoju u sportskom klubu LIX. Od humanitarnih akcija, posebno me je obradovalo druženje sa decom.

- Šta bi preporučila mladim devojkama koje žele da postanu Mis Srbije?

Provodeći veći deo svog vremena u kompaniji, imala sam priliku da vidim mnoge prijavljene devojke. Lepe su, prirodne, negovane ali ima i napadnih. Često dolaze devojke sa velikim nadograđenim noktima, jarkih boja koje idu u špic. Ukoliko devojka želi da postane Mis trebalo bi da izgleda što prirodnije, uredno, kraćih noktiju sa bež lakom ili providnim, da se oblači nenapadno, u šortsu i na štiklama... Izgled koji se potencira na našem podneblju i koji najčešće imamo prilike da vidimo na TVu, ne prolazi u svetu a „Miss Yu“ kompanija potencira svetski izgled i edukuje devojke kako da ga postignu.

- U čemu se još takmičiš na izboru „Miss World“?

Na izboru postoje razna takmičenja: Beach Fashion, Beauty with a Purpose, Sports and Fitness, Talent Competition, Top Model i World Fashion Designer Award. Odnosno takmičimo se u bikiniju, u našim humanitarnim aktivnostima, sportu i fitnesu. Boduju takođe i naš talenat, biraju top modela i najlepšu haljinu. Iskreno se nadam da će našoj dizajnerki pripasti ta laskava titula.

I za kraj, pozdravljam sve pratioce bloga sa porukom: Daću sve od sebe da Srbija pobedi!



Нема коментара:

Translate