20. 4. 2017.

Pregled za sve: Projekat za rano otkrivanje raka kože + giveaway

TTa
Izlaganje suncu zahteva korišćenje odgovarajuće zaštite i to u toku cele godine. Kreme sa zaštitnim faktorom koristim samo u toku sunčanja - dakle na moru. Dermatolozi pokušavaju da nam skrenu pažnju da je potrebno zaštiti kožu prilikom svakog izlaska iz kuće jer i kada je oblačno, izloženi smo štetnim zracima.


Prisustvovala sam događaju povodom zvaničnog početka treće godine aktivnog sprovođenja društveno odgovornog projekta za rano otkrivanje raka kože "Pregled za sve", koji  koji sprovode Eucerin Srbija i Fond B 92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Udruženja dermatovenerologa Srbije.


Kako imam manje vidljive pege, koristim kremu protiv pega i to za celo lice. Masnija je i trenutno mi prija. Posebno u toku zime - kada su dani prohladni a vetar je često prisutan - kao glavni uzrok suve kože koja ume i da se peruta na pojedinim mestima. 

U daljem tekstu pročitajte ukratko o čemu je bilo reči na gore navedenom događaju. Takođe, edukujte se i saznajte nešto novo u domenu ranog otkrivanja raka kože ali i statistike, rezultata prošlogodišnjeg besplatnog pregleda koji je organizovan u Srbiji.  


Ono što je najbitnije, kako ne bi propustili ovogodišnji besplatni dermoskopski pregled, datumi: 
Beograd (21. i 22.aprila), 
Novi Sad (23.maja), 
Niš (29.maja).       

Pogledajte celu prezentaciju na mom YouTube kanalu Dunja Style.                                                                                    
                                                                                                                           
                                                                                              ***                    

Statistika

-Melanom - najteži oblik raka kože, jedno je od oboljenja za koje je u svetu zabeležen porast incidencije, a u Srbiji broj obolelih raste na godišnjem nivou za oko 6%
-U našoj zemlji samo 20% melanomskih promena otkrije na vreme, a rana dijagnostika je veoma važna jer su tada, u 90% slučajeva, potpuno izlečive
-U razvijenim zemljama 80 odsto melanoma, najopasnijeg raka kože, otkrije se u ranoj fazi bolesti, kada je izlečenje moguće uz jednostavnu hirušku intervenciju

Rezultati koji su postignuti tokom dve godine sprovođenja projekta

-Sve državne zdravstvene ustanove primarne i sekundarne zaštite u preko 40 gradova u Srbiji, dobile su digitalne i ručne dermoskope - postignuta nacionalna pokrivenost ovim aparatima neophodnim za rano i preciznije dijagnostikovanje promena na koži.
-Više od 80% dermatologa  iz cele Srbije prošlo je besplatnu edukaciju, osnovnog i naprednog nivoa,  iz oblasti dermoskopije; tako je unapređen nivo usluge koju pružaju naše zdravstvene ustanove i dermatolozi u većim gradovima, dok su u mnogim manjim gradovima dermatolozi po prvi put u mogućnosti da pruže vrhunsku zdravstvenu uslugu u ovoj oblasti. 
-Povećan je i broj rano otkrivenih malignih promena na koži prema podacima iz dermatovenerološke prakse (sveobuhvatnom kampanjom informisanja građana o važnosti odgovornog ponašanja na suncu, redovnih samopregleda kože i dermoskopskih pregleda.
-Analizom podataka iz kampanje Euromelanom za 2015. i 2016. godinu povećana je upotreba dermoskopije u okviru pregleda dermatologa sa 54.8% u 2014. na 82,5% u 2016. što je direktna posledica kampanje Pregled za sve u okviru koje su donirani dermoskopi državnim ustanovama.


Fokus aktivnoti u okviru projekta "Pregled za sve"

-Organizacija besplatnih dermoskopskih pregleda za sve građane Srbije
-Informisanje građana - pre svega  roditelja i dece, o važnosti i načinima zaštite kože od negativnih efekata UV zračenja, koje je kao najvažnije faktore rizika raka kože ozvaničila Svetska zdravstvena organizacija,

Rezultati prošlogodišnjih dermoskopskih pregleda

-Prošle godine, besplatne dermoskopske preglede prošlo je preko 1300 građana.
-Na besplatnim dermskopskim pregledima na Trgu Republike pregledano je 1091 osoba
-Kod 11% osoba otrkivena je sumnja na rak kože: 18 melanoma, 79 bazocelularnih karcinoma i 15 planocelularnih karcinoma, a 20% osoba je upućeno na redovne kontrole kod dermatologa zbog povišenog rizika za rak kože.
-Od pregledanih građana 46.2% ima pege od sunca, a 18% aktinične keratoze što su znaci oštećenja kože od sunca.  
-Kroz upitnike koje su tom prilikom popunili, ustanovili smo da se 96.8% sunča, a njih 78.5% intenzivno na godišnjim odmorima. 
-64.8% neadekvatno koristi preparate za zaštitu od sunca, a 82.6% se ne štiti od sunca prilikom svakodnevnih aktivnosti na suncu. 


Preventiva

-Prekomerno izlaganje i pregorevanje na suncu predstavlja ozbiljan zdravstveni problem, naročito za decu, jer 80% ukupnog negativnog kumulativnog efekta sunčevog zračenja koža sakupi do osamnaeste godine.
-Bebe i decu do tri godine života ne treba izlagati direktnom sunčevom zračenju, a stariju decu je neophodno  sklanjati sa sunca u intervalu od 10-16 h. 
-Pri svakom izlasku na sunce, treba preuzeti sve mere zaštite, od šešira, odeće sa dugim rukavima i nogavicama, naočara, nanošenja odgovarajućih krema za zaštitu.
-Koža pamti sve i zato je odgovorno ponašanje na suncu posebno važno kod dece, ali i u svim drugim  dobima života. 
-Izbegavanje direktnog izlaganja suncu, boravak u hladu i nanošenje krema za zaštitu od sunca, samo su neke od mera prevencije raka kože. 
-Preporučljivo je da se svakih mesec dana obavi samopregled kože i da se, ukoliko se primete određene promena na mladežima ili koži, ode na pregled kod dermatologa. 
Redovni dermoskopski pregledi kože, bar jednom godišnje, takođe bi trebalo da postanu stvar navike svakog građanina.
-Osim što su posledice pregorevanja na suncu odmah vidljive, pojavljuju se i kasnije tokom života kao posledica dugogodišnjeg neograničenog i nezaštičenog boravka na suncu.  


Giveaway



Poklanjam Eucerin toniranu kremu za zaštitu lica od sunca SPF 50+, tamna nijansa i Eucerin losion za zaštitu od sunca za decu SPF 50+. 





Da bi osvojili Eucerin proizvod, potrebno je da uradite sledeće:

1. Zapratite blog.
2. Lajkujete moju facebook stranu, zapratite instagram i twitter profil.
3. Tagujte u komentaru na društvenoj mreži (facebook, instagram ili twitter) osobu kojoj bi giveaway bio interesantan.
4. Odgovorite na pitanje u komentaru bloga: Šta koristite za zaštitu vaše kože?

Nagradna igra počinje od trenutka objave posta i traje do nedelje 30. aprila. U ponedeljak, 1. maja, proglasiću pobednike u nastavku ovog posta. Pravo na učešće imaju učesnici iz Srbije. 

SREĆNO !!!

---


Nagradu je osvojila Slavica Milovanović ! Ostalim učesnicima hvala na učešću i više sreće drugi put ! 


Slavice pošalji mi svoje podatke na mejl dunjastyle@yahoo.com kako bih ti poslala nagradu !



💞💞💞


Moj rad možete pratiti i ovde: 

Instagram 
Twitter
Tumblr
Pinterest
Snapchat
Facebook

A tekstove čitati na sledećim linkovima:
Style.rs
Danubeogradu.rs
Adriadaily.com





4 коментара:

Slavica Milovanovic је рекао...

Najcesce koristim za lice serum,kremice,za telo mleko ili losion...a leti na suncu obavezno losion ili kremu sa najvecim faktorom zastite...pratim na inst-slavicamilovanovic90,fb-Slavica Milovanovic,twiter nemam 😕 bas bih volela da isprobam ove proizvode ❤

Jelena Mitrovic је рекао...

Losion za telo i kremu za lice sa visokim spf
Pratim na FB, na ostalim drustvenim mrezama nemam nalog.

Unknown је рекао...

Za lice koristim običnu,staru Nivea kremu,a za telo Baby ulje Kosili...malo čudno ali meni to prija i dobijem prelepu boju.Tako sam navikla jer je to jeftinija varijanta.A deci naravno kupujemo mleko i kremu sa zaštitnim faktorom 50 <3

Unknown је рекао...

Pratim na FB ,a ostale naloge nemam

Translate