02.02.2012.

Rad, rad, rad i samo rad


Gabrielle Coco Chanel je rođena 19. avgusta 1883. u Saumuru, malom francuskom gradu. Bila je vanbračno dete uličnog prodavca i domaćice, koji su pored nje imali još petoro dece. Uprkos tome što su deca bila rođena u vanbračnoj zajednici, što je u to vreme bilo nedopustivo, majka je ipak uspela Gabrijelu da krsti očevim prezimenom Šasnel. Greškom crkvenog službenika, koji je u krštenici upisao Šanel umesto Šasnel, Gabrijela je dobila prezime po kome će postati poznata. Kada je imala 11 godina, majka joj je umrla, a otac nije hteo da preuzme brigu o deci. Završila je u sirotištu i o njoj su se brinule opatice. U sirotištu je ostala pet godina i u njemu izučila krojački zanat.

Napunivši 16 godina Gabrijela napušta sirotište i počinje da radi kao krojačica. Nedugo zatim seli se u Pariz gde počinje da radi po noćnim klubovima kao igračica i pevačica. Nadimak Koko, koji će kasnije početi da koristi kao ime, „zaradila“ je pevajući pesmu „Qui qu a vu Coco dans le Trocadero“, u kafiću „Ča rotonda“ na Montparnasu. Njena velika želja je, inače, bila da se bavi dizajnom i izradom šešira koji su u to doba bili neizostavni modni detalj svake dame. Zahvaljujući finansijskoj pomoći vojnog oficira i bogatog naslednika Etjena Balzana čija je ljubavnica bila, Koko 1909. otvara svoj prvi butik, čime njen san počinje da se ostvaruje. Posao je odlično krenuo i Gabrijela ne samo da je kreirala šešire, već je nakon kratkog vremena svojim mušterijama počela da nudi jednostavne kreacije koje su se odlikovae praktičnpšću i udobnošću, koje su zapravo predstavljale začetak njene „nove mode“. Uprkos početnom prihvatanju, njena odeća se teško probijala, ali uz pomoć novog muškarca, jedne od njenih najvećih ljubavi, industrijalca Artura Kapela, koji je verovao u njene vizije, Koko otvara nove butike u Dovilu i Bijaricu. Već 1920. godine Šanel je predstavljala respektabilnu modnu kuću koja je zapošljavala preko 300 radnika. Početkom 20-ih godina prošlog veka, Koko širi područje svog kreativnog delovanja na visoki modni dizajn, kreirajući komforne i elegantne kostime, haljine, ženske pantalone, nakit i parfeme. Opuštenim kreacijama, kratkim suknjama i komfornim odevnim predmetima snažno se suprotstavlja dotad vrlo raširenoj modi strogih, konzervativnih linija. Muški stil odevanja česta joj je inspiracija. Tako je nastao i čuveni Šanel kostim, po kome će biti upamćena. Elegantni komplet koji karakteriše suknja do kolena i kratak, strukiran sako, tradicionalno izrađen od vune i ukrašen dugmićima boje zlata, postao je trajno obeležje stila i omiljen odevni predmet žena, naročito pripadnica viših slojeva.
*
Bila je i ostala jedan od najuticajnijih i najinovatinijih modnih dizajnera 20. veka. Koristeći svoju kreativnost i originalan pristup modi, Koko je volela da eksperimentiše sa stilovima, predstavljajući sebe kao hrabrog inovatora i promotera praktičnog načina odevanja. Rekla je: „Jednostavnost je ključ elegancije“.
**
Reditelj filma „Koko pre Šanel“ o dizajnerki:
Da je Koko bila jednostavna osoba, onda ne bih snimila film o njoj. No, njeni potezi nisu ubek lako objašnjivi, a upravo je to i čini zanimljivom. Njen život u vreme Drugog svetskog rata zaista je zanimljiv i bilo bi dobro videti šta se tada zaista događalo, bilo bi nam potreban najmanje dvostruko duži film.
Sve što je ikada postigla, napravila je zato što je bila drugačija od drugih. Mršava i sitna, potpuno je odudarala od većine drugih žena toga doba, a razlikovala se i po razmišljanju. Neki bi se u takvoj situaciji povukli u sebe, no, ona je hrabro krenula drugim putem. Zapravo je vrlo zabavno da je ikonom francuske mode postala devojka iz sirotišta bez formalnog obrazovanja.
Jedini put kada se ponašala tipično ženski, bio je kada se zaljubila u Boya Capela. I da je njihova ljubav opstala, verovatno nikada ne bi govorili za nju da je najuticajniji modni dizajner. Kada je njega izgubila, posao je ostao jedina ljubav.
***
Njeni prijatelji su govorili da se plašila tame i noći, zbog toga je poslednje godine svog života jela i spavala u famoznom Ritzu, odakle su joj po potrebi slali osoblje u kuću i atelje.
Radila je bez prestanka, sve do duboke starosti kada je snaga izdaje, a ona odlučuje da se povuče sa modne scene i modu prepusti drugim, inovativnim, novim generacijama talenata. Umrla je u 87-oj godini života, 10. januara 1971. u toku priprema poslednje oproštajne kolekcije.
Danas je Karl Lagerfild šef dizajner kuće CHANEL, upravo po izboru legendarne Koko.


Kada je pogledate, vidite jaku samouverenu osobu, koja zna šta hoće, sa jasnim ciljevima... A da li je istina – da nije izgubila sebi dragu osobu, mi sada ne bi pričali i pisali toliko o njoj, slavnom dizajneru?Нема коментара:

Translate

Дошло је до грешке у овом гаџету